Ugressbekjempelse

Det finnes en rekke metoder for ugress­bekjempelse, alt fra faglige metoder til kjerringråd. Ofte er det beste er å kombinere flere ulike metoder og å utføre tiltak på rett tidspunkt. Her finner du våre beste råd for hva du kan prøve og hva du bør tenke på for å unngå ugress.

For å begrense fremveksten av ugress i nye plantefelt og blomsterbed er det en god start å la nylagt jord ligge noen uker før planting. Da kan ugress som spirer bekjempes to ganger og jorden blir mye renere før planting.

Metoder for å unngå ugress

Det finnes et antall tradisjonelle metoder for ugress­bekjempelse. Deriblant å fjerne for hånd, fjerne med hakke eller andre spesial­redskaper for ugress­bekjempelse, bruke kompost osv. Det beste er å kombinere flere ulike metoder og å bekjempe på rett tidspunkt.

Steng for lyset

Hvordan du planter avgjør vekst­vilkårene for ugress. Får du dekket bakken slik at lys ikke slipper til vil du hindre ugressfrø i å spire. Dette kan gjøres med bunn­dekkende planter eller med duk egnet til formålet. Bark og grus er også godt egnet. Husk ekstra gjødsel.

Behandlings med varmt vann og skum (Spuma)

Spumabehandling er en miljøvennlig metode med bruk av varmt vann og skum. Skummet bidrar til å holde temperaturen høy lenger, og det er temperaturen som tar livet av ugresset – ikke vannet. Energien som frigjøres dreper plantenes cellestruktur, planten selvdestrueres og roten dør. Denne prosessen er langsiktig og en må regne med flere omganger med varmebehandling.

Koksalt, eddik og Zalo som ugressmiddel

Det finnes en rekke kjerringråd mot ugress­bekjempelse. Enkelte hevder at du kan strø koksalt der du frykter at ugresset vil komme. En alternativ metode er bruk av eddikessens blandet med to deler vann og litt Zalo. Vær oppmerksom på at slike metoder virker like godt på planter som på ugress så du må være selektiv med hvor du sprøyter.

Ugressmiddel

Ugressmiddel gir vanligvis lettvint bekjempelse, og er i mange tilfeller det absolutt mest tids­besparende og pris­gunstige alternativet i krigen mot ugress. Det finnes en rekke ugress­midler på markedet som er tilpasset ulike typer av ugress.

Regulert bruk

Bruk av plantevernmidler er strengt regulert. De sterkeste midlene er forbudt å bruke på en rekke områder så som parker, offentlige områder og områder som grenser mot vei og private hager og kan kun håndteres av sertifisert personell.

Når er det best å sprøyte?

Ugressbekjempelse er mest effektivt når ugresset er i vekst mellom mars og september. Det er best å sprøyte morgen eller kveld. Ugresset har da åpne porer og en større flate som absorberer ugress­middel. Det er ikke hensikts­messig å sprøyte når ugresset ikke vokser. I tørre perioder, kan man vanne overflaten en eller to dager før du bruker ugressmiddel for bedre effekt.

Risiko og sikkerhetsmarginer

Man må unngå å sprøyte når bier og andre insekter svermer. Barn og husdyr behøver ikke holdes borte fra den behandlede flaten når ugress­middelet har tørket, men når det gjelder gress-spisende husdyr som for eksempel marsvin, kaniner og skilpadder, er det best å holde dem borte til ugresset er dødt.

Vedlikeholdsavtale for hager og uterom

Vi er sertifisert for effektiv ugressbekjempelse ved bruk av plantevernmidler, og tilbyr vedlikehold for alle typer hager og uterom. Dette får du hos oss: 

En fast kontaktperson som blir kjent med dine behov, og har kontroll på hvordan ditt uterom best mulig vedlikeholdes

Våre avtaler spesifiserer planlagt gjødsling og kalking – samt når, og hvor ofte dette utføres

Vi er fleksible på løpende vedlikehold som f.eks. plenklipp og beskjæring

Din prosjektleder kan hjelpe deg å opprette en vedlikeholdsavtale. Du kan også kontakte oss via kontaktskjema, på telefon 991 16 000 eller på post@strandman.no.

Ta kontakt